Achtergrond

Klassementen

Op de ARB worden het KNRB Eerstejaarsklassement verroeid.

Bekijk informatie over het KNRB Eerstejaarsklassement.

Wisselprijzen

Veld Prijs
J17/18 4+ Wisselprijs aangeboden door Ir. W.F. Strijland, Willem III
DSB 1x Dudok van Heel Coupe Wisselprijs
SB 4+ Wisselbeker ter gelegenheid van de lustrumwedstrijden der A.S.R.V. Nereus op 23 tot 26 juni 1932 aangeboden door het eere-lid A.A.J.H. Marres voor het nummer Jonge Vier
DE 4x Wisselbeker Dames Elite Vier. Aangeboden door de heer J. Leering bij het 85-jarig bestaan van de R.V. Willem III
DE 2x H. Otto wisselbeker
E 8+ F.J.A. Kuyper wisseltrofee
J15/16 4x Henri Matto-Wisselbeker Dubbel-jeugd vier jongens 14-16 jaar aangeboden door KR&ZV Naarden
DE 4+ Wisselprijs voor snelroeien Dames oude vier aangeboden door de raceroeisters en roeiers

Geschiedenis van de ARB Bosbaanwedstrijden

Op 1 december 1925 werd de Amsterdamsche Roeibond opgericht om de gezamelijke belangen van de Amsterdamse roeiverenigingen te behartigen. Sinds 1925 organiseert hij de Head of the River (op de Amstel) en de ARB Nationale Wedstrijden, die sinds 1937 op de Bosbaan plaatsvinden.

Nationale wedstrijden ARB

Die belangen waren gericht op een brugvrije wedstrijdbaan op De Amstel, meer faciliteiten voor roeiverenigingen en hun clubgebouwen, en vooral de coördinatie van evenementen op de Amstel versus het economisch gebruik. Daarvoor was het traditie dat de lustrumvierende Amsterdamse verenigingen nationale wedstrijden over een afstand van twee kilometer organiseerden. Dus De Hoop, De Amstel, Nereus, Willem III en Neptunus (bestaat nu niet meer) deden dat volgens een vast schema. Daar ligt ook de bron van de ARB-wedstrijdcommissie. Parallel werd de Head of the River opgestart voor achten. Namen van organisatoren waren o.a. Meyjes van WIII, Noorweegen en Severiens van de Amstel en Meurer van Nereus. Vrij kort na de start van de ARB in 1925 is de organisatie gecentraliseerd. Er wordt nog archiefwerk verricht of dat in 1926 of later is. We weten vrijwel zeker dat in 1928 (ten tijde van de Olympische Spelen in Amsterdam) de ARB tweekilometerwedstrijden bestonden.

Op 6 mei 1937 werd de Bosbaan geopend en de eerste wedstrijd gevaren. De Amsterdamse roeiwereld had zo op de aanleg aangedrongen en zo’n betrokkenheid opgebouwd, dat vanaf 1937 de tweekilometerwedstrijd van de Amstel haast verplicht naar de Bosbaan verhuisde. En dat was zeer welkom, want de (toen nieuwe) Berlagebrug lag behoorlijk in de weg voor de ballisage op de Amstel. Dus in juni 1937 vond de eerste ARB tweekilometerwedstrijd op de Bosbaan plaats.

Traditioneel kreeg de ARB altijd het eerste weekend juni toegewezen en vanaf circa 1965 werd de ARB voorafgegaan door Thetis sprint op vrijdag. In 1943, 1944 en 1945 mocht de Bosbaan niet gebruikt worden omdat er luchtafweer bij de start stond opgesteld (gevorderd militair terrein voor Schiphol), en de Bosbaan beschikbaar was als noodlandingsplaats voor watervliegtuigen. Of er toen elders vervangend gevaren is is onbekend. Vanaf 1946 (Head november 1945) is alles altijd regulier verlopen behoudens enkele partiële afgelastingen wegens extreme weersomstandigheden (meestal storm of onweer). In 2020 en 2021 is de ARB geheel niet verroeid vanwege de coronapandemie.

Nederlandse roeiwedstrijden – uitleg voor niet-roeiers

Het Nederlandse roeien is een echte studentensport, hoewel er ook een grote groep niet-studenten is. De wedstrijden zijn onderverdeeld in ‘roeiontmoetingen met wedstrijdkarakter’ en ‘klasserende wedstrijden’. Verschil is de intensiteit waarmee de sport wordt beoefend. De ROW’s zijn voor competitieroeiers die één tot enkele keren per week trainen. De klasserende wedstrijden voor roeiers die zes keer per week tot meerdere keren per dag trainen. Hieronder vallen ook de subtop- en de toproeiers. Het seizoen begint met een aantal langebaanwedstrijden, waaronder de Head of the River en de Heineken Roeivierkamp. Daarna volgen in het voorjaar om de week de tweekilometerwedstrijden; zeven in totaal, die met name op de Bosbaan, maar ook in Tilburg en Groningen verroeid worden. De ARB is zo’n klasserende tweekilometerwedstrijd op de Bosbaan.

Met dank aan Peter de Graaf en Evert Kruijswijk


Webdesign door Studio Loupe | Hosting door Interstroom